Stiri

Achizitionarea unei instalatii solare

Ca la toate produsele există diferențe mari între calitate și preț și în ceea ce privește instalațiile solare: se poate face o comparație. O privire de ansamblu bună despre gama de produse de pe piață (colector, rezervor și instalații complete) se regăsește în revistele de specialitate. În ultimele publicații instalațiile solare menționate au primit aprecieri bune, o dovadă a faptului că între timp ating un standard ridicat al calității; nu trebuie să se facă însă abstracție de la faptul că există întotdeauna și „oaia neagră”.
Cu cât numărul ofertelor este mai mare, cu atât îi este mai greu utilizatorului să se decidă și să le compare între ele, întrucât volumul ofertelor, preturile fiecărei componente și calitatea nu sunt neapărat recunoscute și, deci, nu pot fi comparate. Mai mult decât atât, există riscul ca unii planificatori sau meșteșugari să fie axați pe produsele unei anumite firmei, în timp ce un altul preferă ofertele unor produse de la altă firmă. Indicații standardizate valabile la nivel european și deci, comparabile ale randamentelor o oferă DIN EN 12975 pentru componentele colectorului solar. Există în parte și informații conforme EN 12975 corespunzătoare instalațiilor prefabricate, însă acestea sunt destul de rar publicate de producători. Pentru instalațiile specifice clienților există până în prezent numai norma DIN EN 12977. Asociațiile de producători avertizează asupra faptului că în viitor prezicerile referitoare la randament vor fi înlocuite de normele anterior enumerate, ceea ce îi va crea posibilități bune de comparare pentru utilizator.
În ceea ce privește caracteristicile la fel de importante cum ar fi fiabilitatea, manevrabilitatea la fața locului si rezistenta în timpul funcționării, există între timp date esențiale pentru a putea dovedi dacă o instalație solară este fiabilă sau nu.
De folos poate fi și dacă ofertantului i se cer referințe exacte, precum și informarea la fața locului.
Atunci când se compară mai multe oferte, prețul nu trebuie să fie singurul criteriu care se ia în considerare. Întrucât randamentul termic al instalaților disponibile și testate este aproape același, nu trebuie să se acorde o atenție prea mare valorilor exprimate în „kWh”, ci mai mult unei rentabilități ridicate și calității componentelor și instalației în general. Astfel, instalația bună presupune și instrucțiuni de montare și utilizare scurte și ușor de înțeles, dar care conțin toate informațiile importante referitoare la montaj și punerea în funcțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *